familjehem-vinbar-uthyrningslagenhet-castle-monemvasia

Ett familjehem eller en vinbar och uthyrningslägenhet i det anrika ”Castle of Monemvasia”

Beskrivning

En investering eller ett unikt familjehem? I detta medeltida hus i Castle of Monemvasia finns idag en vinbar och två uthyrningslägenhet men allt började med en längtan efter ett unikt semesterhem på en unik plats. Även om det grekiska kulturministeriet nyligen tillkännagav (2023) planer på att påskynda tre stora kulturella utvecklingsprojekt i staden Monemvasia  (läs mer här) så är denna fastigheten först och främst för dig som förstår den magiska lokaliseringen.

Här hör du historien viska på alla ställen och har aldrig långt borta till havet och dramatiska vyer. Här kan fördjupa dig i en atmosfär av unik skönhet, med magiska solnedgångar och det kristallklara vattnet; grekisk balsam för både kropp och själ. Ett perfekt tillfälle för dig som vill investera men även utmärkt läge för en familjevilla nära havet.

“It doesn’t matter where you are, you are nowhere compared to where you can get.” – Bob Proctor

Objekt ID: EKJ1819, Castro, Monemvasia, Lakonia, Peloponnesos

Detta fantastiska hus köptes 1964 och återställdes från ruiner 1972. Ägarna använde tornet som semesterhem fram till 2001. De bodde även permanent i huset ett par år och från 2011 omvandlades huset till ett vinbar och uthyrningsverksamhet. Här kan du ansöka om ESPA program som ingår i NSRF (Enterprise Agreement for the Development Framework). NSRF 2021-2027 är den grundläggande strategiska planen för landets utveckling med hjälp av betydande resurser från Europeiska unionens struktur- och investeringsfonder (ESIF). Mer om NSRF under länken här.

Huset, eller snarare sagt tornet ligger i den bysantinska fästningen Monemvasia. Tornet har 3 våningar:

  • Översta våning är idag en populär AirBnB uthyrningslägenhet med eget badrum. Från denna våningen har du utsikt över hustaken, trädgårdarna, fästningens murar och havet
  • En trappa ner ligger ytterligare ett sovrum med eget badrum och egen utgång till den bysantinska staden. Även denna våning används idag av AirBnB-gästerna. Viktigt: på denna våning kan du bygga en balkong. Det tog 30 år att få tillstånd och köparen kan ta över det beviljade byggtillståndet
  • Bottenvåningen nås via externtrappa och här hittar du en mezzanine (loft), köksdel samt ett stort vardagsrum med utgång till en liten patio. På hela denna våningen bedrivs idag en välbesökt vinbar ”Byron’s Wine Kamara”. Vinbaren erbjuder inte endast viner utan även berättelser och historier från dåtiden, se länken till recensioner på Tripadvisor

Övriga fakta du borde veta om

  • Pris: 695000 €, ägaren är flexibel och öppen för erbjudanden
  • Byggår: förmodligen kring 1000 talet
  • Energicertifikat: uppdateras inom kort
  • Senaste renovering: Totalrenovering 1970-72 och sedan dess löpande underhållningsarbeten. Notera att det kommer att krävas en renovering och köparen kan får en rapport från byggingenjören. I rapporten finns en cirka bedömning av vad som krävs för att hålla huset i en god skicka och hur mycket  renoveringsarbetet kan kosta
  • Boyta: 160 kvm. Idag finns här tre badrum, en mezzanine, två sovrum, ett kök, ett vardagsrum
  • Observera: kartan anger inte exakt läge utan visar endast område!

Monemvasia, Peloponnesos, Grekland

Monemvasia i Peloponnesos är en befäst bysantinsk liten stad som ligger på en klippa i havet, 400 meter från land. Halvön är kopplad till fastlandet med en landtunga på 200 meter och här kan du både vandra, äta och sova. Denna medeltida bosättning vimlar av mysiga gränder, kaféer och små hotell.

Stadens namn kommer från två grekiska ord: ”mone (mono)” och ”emvasia (envasi)”, som betyder ”bara en ingång”. Staden grundades på 500-talet och blev en mycket viktig hamn bl a för Mistras, och förblev under bysantinskt styre i nästan 700 år. Klippan är en av Greklands mest imponerande och kända landmärken. Besök gärna sidan om event i Monemvasia.

Från 1971 byggde man en bro från fast landet och det var början till stadens ”återuppståndelse”. Det grekiska kulturministeriet tillkännagav nyligen (2023) planer på att påskynda tre stora kulturella utvecklingsprojekt i staden Monemvasia på Peloponnesos, läs mer här.